por Manuel González Prieto, nas voces de Prolingua:
Pra haber bon pan, ten que haber boa sementeira
Onde o rapaz sachou, nunca millo faltou
Quen pranta e cría, ve alegría
Si queres ter que comer, tes que sementar e coller
Si ques ter bon viño, inxerta de boa cepa
Xunto á auga pon carballeiras e verás que logo medran
Unha palla non fai palleiro, pero axuda o compañeiro.
O saber popular
Diante da situación pola que está a atravesar a lingua galega, as veciñas convocan a unha cea a aqueles que tanto esforzo fixeron en cultivala e coidala, para facer un chamamento á organización para a súa defensa cunha velada poética.Unha xuntanza amiga de persoas que gustan da escrita, da boa oratoria e da lingua. Destas horas todos agradecen un bocado acompañado de cadanseu neto de bo viño, indispensable en persoas que teñen as súas navallas tan ben afiadas. A cea está preparada e os comensais sentados na mesa.Sen querer ser fachendoso por expresarse primeiro, vai ser Fole quen, con espírito rexoubeiro, abrirá a conversa facendo canción da lenda para causar sensación :
Moitas veces ouvín decir que os lobos non atacan as persoas. E isto non é certo. O segredario de Caldas foi comido por iles cando voltaba da feira de Viana. Algús que o mataran por arroubalo e que despois o comeran os lobos; mais a douscentos metros de ondia o comeran foi atopado un lobo morto coa gorxa afuraiada por unha bala.Ánxel FoleBarriga farta, tambor e gaita, pensa o Pedro Xosé, non amigo de moita leria. Por non ser menos levanta a man, interrompendo o seu colega lugués. E como xa está animado o cotarro, alegra o ambiente coas súas coplas grolo a grolo, suxeitando na man esquerda o xerro de viño bo. O frade perde a compostura e manifesta con ton elevado:Prefiro ser vaga mundos e botar coplas ao mundo.Refraneiro popularE continúa coa súa copla:Frangullas de pan,migallas de queixo,castañas mamotasou froita do tempo.Frei Martín SarmientoO resto dos comensais non dubidan en se sumar á festa da palabra, pasando a testemuña á provincia da Coruña. O Añón embeleca Rosalía, presumido do seu repertorio:O través d'aguzados penedospenso ver empinados petoutos,viñas, hortas, devesas e soutos,q'apouvigan os ventos d'o Sul.Francisco AñónRosalía, alma do grupo, recita agarimosa:Hay antr'a sombr'a amante d'as nosas carballeiras,e d'as curtiñas frescas, no vívid'esprendor,e n'o romor d'as fontes, espritos cariñososque só ôs qu'aquí naceron, lles dan falas d'amor.Rosalía de CastroÉ quenda do Fernández y Morales, máis preocupado de dar conta do cocido que de afiar a súa lingua para achegar algún verso. Recita unha peripecia da rapazada berciana,dedicada toda ela a apañar, tanto castañas e crouchos coma algunha labazada.(...)Pingaban negras castañasque apañaban nos seus megosos lacazais rapaciñossin o permiso do dueño.Fernández y MoralesCon esta “Antífona da Cántiga” decide pechar a sesión o Cabanillas, cambadés, o gran poeta da raza.Cumplida será a mollada das que nas longas noites de inverno, a carón da lareira, debullando mazarocas, namentres a trandeira vai en vén e as lingoatadas do lume lamben potes e cazolas, tomaron pulo na folgada cociña campesía, estrado de honra, escola de sabencia aldeán e sala de consello, na que se consideran e remoen de vagar acordos e trasacordos encol dos máis outos puntos da vida cotián, seituras, mallas, decotas e parreas, e na que fan o gasto e recollen o máis vivo intrés do rueiro, témeras estorias de feitíos fazañosos, lendas de miragros, ensalmos e desconxuros c-o seu cortexo de campaíñas e fachos da Santa Compaña, encontros co-a Estadea e falcatruadas do Trasmo e do demo Maniguiño.Ramón CabanillasAlgún dos comensais non é quen de atopar o camiño de volta? Sen problema, o Uxío marca o rumbo.Das Ferrerías á Veiga i Ambasmestas.Volver por Vilafranca á empinadapor Corullón e Oencia/por Vilarrubína Ferramulín/pasados VilarrubínFerramulín Horreos pechado/hastra a Boca do Couto i a Parada.Uxío NovoneyraParten cara ao seu lugar, mais María non dá creto, parapeto do seu soño é á espera do retorno.Hoxe do souto de ouro,onte do meu recordo!María Mariño
Ningún comentario:
Publicar un comentario